google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Вітаміни В

Рогова Єлизавета
Оригінал допису

Вітаміни групи В є групою з 8 водорозчинних вітамінів.

🤷 Організм їх не зберігає, тому їх потрібно щодня відновлювати.

Вітаміни групи В містяться в білках тваринного походження, молочних продуктах, листових зелених овочах та бобових.

🛑 В цілому, їх функцію можна розділити на катаболічний метаболізм, що призводить до вироблення енергії, та анаболічний метаболізм, в результаті якого утворюються біологічно активні молекули.

Останні є найважливішими кофакторами для аксонального транспорту, синтезу нейротрансмітерів та багатьох клітинних метаболічних шляхів. Вітаміни групи В є кофакторами для багатьох незамінних ферментів, що беруть участь у біосинтезі РНК та ДНК.

❌ Дефіцит вітамінів групи В розглядається як етіологічний фактор розвитку різних неврологічних розладів та широкого спектра патологічних станів.

🥜 Зниження споживання їжі та ефективності засвоєння в деяких групах населення, включаючи людей похилого віку, може вимагати уваги до рівня вітамінів групи В у раціоні. Більшість вітамінів групи В зазвичай безпечні навіть при рівнях споживання, що досягаються збагаченою їжею.

В слайдері вміст вітамінів в продуктах.

🎠 Тіамін (В1)

міститься в більшості продуктів, найбільш збагачені є цільнозернові продукти, свинина, риба та дріжджі.

Рибофлавін (В2)

міститься в яйцях, молочних продуктах, зелених овочах, м'ясі, грибах та мигдалі.

Ніацин (ВЗ)

міститься в продуктах тваринного та рослинного походження, включаючи сою, горіхи, насіння, бобові та зернові. Особливо в зернових, таких як хліб і крупи.

Пантотенові кислоти (В5)

невелика кількість пантотенової кислоти (В5), як правило, міститься майже у всіх продуктах харчування, а більш значні кількості містяться в збагачених злаках, дитячих сумішах, сухих продуктах, грибах, яйцях, рибі, авокадо, курці, яловичині, свинині, насінні соняшнику, солодкому картоплі та сочевиці.

Піридоксин (В6)

міститься в яловичині, птиці, крохмалистих овочах, нецитрусових та збагачених злаках.

Біотин (В7)

в м'ясних субпродуктах, яйцях, рибі, насінні, соєвих бобах і горіхах.

Фолієва кислота (В9)

присутня у багатьох продуктах, причому найвищі рівні містяться у темно-зелених листових овочах, горіхах, бобових, молочних продуктах, м'ясі, птиці, зернових та брюссельській капусті.

Кобаламін (В12)

міститься у продуктах тваринного походження

А що не їсте ви з перерахованих?

Що знижує всмоктування вітамінів?

Які захворювання внаслідок гіповітамінозу? Якщо цікаво, плюсуйте в коментарях