Вітаміни групи В є групою з 8 водорозчинних вітамінів.
🤷 Організм їх не зберігає, тому їх потрібно щодня відновлювати.
Вітаміни групи В містяться в білках тваринного походження, молочних продуктах, листових зелених овочах та бобових.
🛑 В цілому, їх функцію можна розділити на катаболічний метаболізм, що призводить до вироблення енергії, та анаболічний метаболізм, в результаті якого утворюються біологічно активні молекули.
Останні є найважливішими кофакторами для аксонального транспорту, синтезу нейротрансмітерів та багатьох клітинних метаболічних шляхів. Вітаміни групи В є кофакторами для багатьох незамінних ферментів, що беруть участь у біосинтезі РНК та ДНК.
❌ Дефіцит вітамінів групи В розглядається як етіологічний фактор розвитку різних неврологічних розладів та широкого спектра патологічних станів.
🥜 Зниження споживання їжі та ефективності засвоєння в деяких групах населення, включаючи людей похилого віку, може вимагати уваги до рівня вітамінів групи В у раціоні. Більшість вітамінів групи В зазвичай безпечні навіть при рівнях споживання, що досягаються збагаченою їжею.
В слайдері вміст вітамінів в продуктах.
🎠 Тіамін (В1)
міститься в більшості продуктів, найбільш збагачені є цільнозернові продукти, свинина, риба та дріжджі.
Рибофлавін (В2)
міститься в яйцях, молочних продуктах, зелених овочах, м'ясі, грибах та мигдалі.
Ніацин (ВЗ)
міститься в продуктах тваринного та рослинного походження, включаючи сою, горіхи, насіння, бобові та зернові. Особливо в зернових, таких як хліб і крупи.
Пантотенові кислоти (В5)
невелика кількість пантотенової кислоти (В5), як правило, міститься майже у всіх продуктах харчування, а більш значні кількості містяться в збагачених злаках, дитячих сумішах, сухих продуктах, грибах, яйцях, рибі, авокадо, курці, яловичині, свинині, насінні соняшнику, солодкому картоплі та сочевиці.
Піридоксин (В6)
міститься в яловичині, птиці, крохмалистих овочах, нецитрусових та збагачених злаках.
Біотин (В7)
в м'ясних субпродуктах, яйцях, рибі, насінні, соєвих бобах і горіхах.
Фолієва кислота (В9)
присутня у багатьох продуктах, причому найвищі рівні містяться у темно-зелених листових овочах, горіхах, бобових, молочних продуктах, м'ясі, птиці, зернових та брюссельській капусті.
Кобаламін (В12)
міститься у продуктах тваринного походження
А що не їсте ви з перерахованих?
Що знижує всмоктування вітамінів?
Які захворювання внаслідок гіповітамінозу? Якщо цікаво, плюсуйте в коментарях