Що не варто вживати вагітним
Є певні продукти, які можуть нести ризик для вагітних.
Отож, список того, чого не варто вживати під час 🤰🏼:
1️⃣ сира риба
Про суші - в них може бути добре відварена креветка, овочі, крабова паличка.
Солена та копчена риба може бути недостатньо обробленою, тому такі суші варто уникати.
Також варто уникати рибу, яка може містити надмірну кількість ртуті: королівська скумбрія, акула, риба-меч, фермерський лосось ( той, який виловлений в природньому середовищі можна)
2️⃣ мʼякі сири, свіже молоко , строватка - молокопродукти, у виробництві яких не використовують пастеризацію
Насправді повідомлялось про поодинокі випадки зараження лістеріозом після вживання сирів по типу брі, камамберу, фети, з пліснявою.
Якщо так подумати - то, теоретично будь-хто може заразитися лістеріозом ( не тільки вагітні)
Резервуаром інфекції є свійська худоба (велика рогата худоба, кролі, свині, кури тощо), дикі тварини та гризуни. Крім того, резервуаром інфекції можуть бути предмети довкілля, такі як силос, ґрунт, сіно, зерно, вода, де при низьких температурах збудник зберігається роками.
3️⃣ кофеїн, в добовій дозі понад 300 мг
Вміст кофеїну в одній чашці еспресо становить 40-100 мг ( залежно від сорту зерен)
4️⃣ сахарин натрію - цукрозамінник
Він проникає через плаценту і в надмірних кількостях може становити загрозу для плоду.
Дозволені безпечні цукрозамінники - сукралоза, аспартам, ацесульфам.
Вазагалі усі ми ( не тільки вагітні) маємо вживати продукти з достатньою термічною та гігієнічною обробкою, варто уникати продуктів невідомого походження.
Про алкоголь, тютюн,вейпи і наркотики навіть розписувати не буду - тут усе і так зрозуміло.
Було корисно?❤️