google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Діабет 5 типу. Що це таке, коротко та по суті

Марченко Ксенія
Оригінал допису

Кількість людей з діабетом з кожним роком зростає. І це є очевидним фактом, бо в розвинутих країнах люди все менше рухаються, більше працюють, стресують та не мають проблем з нестачею їжі - продуктові магазини на кожному кроці…

Попри це в світі є країни, де люди системно недоїдають,мають брак питної води та адекватної медичної допомоги!

➡️Діабет 5 типу, який офіційно признали лише в 2025 році, підвищує важливість боротьби міжнародних організацій та людства в цілому з системним недоїданням людей в країнах Азії та Африки.

Ось в такі цікаві часи ми живемо…

😏Особисто для мене цей тип діабету говорить про конфлікт між медициною та соціальною політикою.

Як думаєте чому одні будують високотехнологічну державу в пустелі, а інші не мають доступу до чистої води?

Міжнародна діабетична федерація (IDF) офіційно визнала діабет 5 типу — захворювання, яке виникає через недоїдання.

ЯК ЦЕ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД ДІАБЕТУ 1 ТА 2 ТИПУ?

На відміну від діабету 1-го типу, спричиненого аутоімунним руйнуванням β-клітин підшлункової залози, 5 тип зумовлений фізичною недорозвиненістю підшлункової залози.

Діабет 5 типу найчастіше вражає молодих людей з низькою вагою і хронічним недоїданням, а не тих, хто має хворобу надлишок вісцерального жиру, як при діабеті 2 типу.

ДЕ ЦЕ ПОШИРЕНО?

Переважно в країнах з низьким рівнем доходу, особливо в Азії та Африці, де недоїдання — це серйозна проблема.

Визнання нового типу захворювання стало можливим завдяки роботі Мередіт Хокінс, професора медицини в Медичному коледжі Альберта Ейнштейна (США), яка більше 15 років вивчає цю хворобу.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?

На відміну від діабету 1 типу, цей тип не піддається лікуванню інсуліном.

У деяких випадках введення інсуліну може навіть спричинити небезпечне зниження рівня цукру в крові – гіпоглікемію.

Цю хворобу вперше описали понад 70 років, але офіційно визнали лише зараз.

Новий діагноз підвищує важливість ранньої діагностики та боротьби з недоїданням у світі.