ЇЇ НЕ ІСНУЄ!
На цьому можна було б закінчити допис, але давайте детальніше про харчування під час лактації.
Мама має харчуватися повноцінно та збалансовано! І це не про печиво «Марія», гречку і згущене молоко.
❗️Суворі чи тривалі обмеження в харчуванні жінки можуть бути причиною передчасного припинення годування грудьми!
Більшість дітей не мають проблем з продуктами, що є в раціоні мами.
Лише деякі малюки, при вживанні матір’ю у ВЕЛИКИХ кількостях коров’ячого молока, яєць, цитрусових, шоколаду, меду, горіхів можуть мати симптоми харчової непереносимості:вздуття живота, блювота, пронос, висипання на шкірі та ін. ⚠️Це не означає, що в дитини алергія на ці продукти. Найчастіше така реакція організму малюка пов’язана з незрілістю його травного тракту.Щоб уникнути небажаних реакцій на продукти, важливо просто знати міру!
❗️Кишкові коліки та зригування зазвичай не спричинені харчовою алергією!
Висипка у дитини рідко пов’язана з харчуванням мами, може бути спровокована зовнішніми факторами(перегрів, вплив синтетичних тканин/косметичних засобів)або фізіологічними особливостями(акне новонароджених).
❗️В харчуванні мами обов’язково має бути:
✅Кальцій- добова доза для мами-1000 мг.Це молочні продукти, броколі, апельсин, сухофрукти, білокачанна капуста, зелені широколисті овочі, консервовані рибні продукти(тунець, сьомга, палтус), мигдаль, волоські горіхи.
❗️Надлишок молочних продуктів у раціоні може викликати у дитини неспокій, біль у животику і навіть харчову алергію.
✅Йод- жінки під час лактації потребують 250 мкг/день. Регулярне використання йодованої солі та морепродуктів покриває цю потребу.
✅Залізо- рекомендована добова доза для заліза під час лактації становить 9 мг/день. М’ясні страви( м’ясо червоних сортів, субпродукти-печінка, серце) бажано їсти разом з овочами, багатими на вітамін С, тоді залізо краще засвоюється. Корекція дефіциту лише препаратами!
✅Омега-3,Омега-6 жирні кислоти-це риба, червоне м’ясо, печінка, яйця, насіння льону, оливкова олія.
✅Рідина- рекомендовано випивати склянку води під час їжі та кожного годування. Жінка, яка вживає додаткову рідину, не виробляє додаткового грудного молока!
Що потрібно обмежити або уникати?
✓ Кофеїн (кава, чай, шоколад, енергетики) - може проникати в молоко (близько 1% спожитого кофеїну) та впливати на дитину, викликаючи порушення сну, збудливість та дратівливість.
Варто обмежити вживання кофеїну вагітними та годуючим жінками до 200 мг на добу (1 чашка фільтрованої кави містить 140 мг кофеїну)
✓ Алкоголь — його рівень зазвичай є найвищим у грудному молоці через 30-60 хв після вживання. Варто уникати грудного вигодовування протягом 2-3 годин після споживання одного напою алкоголю. Алкоголь може погіршувати відтік молока та зменшувати кількість молока (за рахунок пригнічення окситоцинового рефлексу), яку отримує дитина, а при щоденному вживанні навіть пригнічувати лактогенез.
✓ Риба з високим вмістом ртуті (королівська скумбрія, тунець великоокий, риба-меч, акула) — певна кількість ртуті, що накопичується в рибі може передаватися через грудне молоко. При тривалому вживанні таких сортів риби існує ризик негативного впливу на мозок і нервову систему немовляти. Але, епізодичне вживання риби з потенційно високим вмістом ртуті не є показанням для паузи чи припинення годування грудьми
ВАЖЛИВО!!!
Жінка не потребує специфічних продуктів для збільшення лактації. Продукція молока визначається тим, як часто дитина прикладається до грудей і яку кількість молока вона висмоктує (за принципом «попит-пропозиція»).
Мати не повинна їсти несмачну для неї їжу лише через те, що їжа корисна. Їжа має давати жінці відчуття задоволення!!!
ПАМ'ЯТАЙТЕ!!!
Мамі, яка годує грудьми, потрібно всього на 500 калорій більше, ніж жінці, яка не годує грудьми.
У грудному молоці матері майже завжди достатньо поживних речовин, необхідних для росту і розвитку дитини, навіть якщо її власне харчування є недостатнім