Живому організму необхідна глюкоза для життя, або ж більш науково- для синтезу енергії.
Глюкоза утворюється з усього, що ми споживаємо. Це початок та кінець більшості біохімічних реакцій в живому організмі.
До глюкози метаболізуються вуглеводи, жири та білки.
Після споживання стейку глюкоза утворюється із спожитих білків через 3 год, а після вживання печива через годину.
Ось і основне пояснення того чому варто вживати складні страви та відчувати насичення довше.
Які ж нормальні рівні глюкози:
▫️Глюкоза сироватки норма
натще (після сну, період без їжі 8 год) - 3.9-5.8 ммоль/л
2 год після їжі - менше 7.8 ммоль/л
▫️Порушена толерантність до вуглеводів або предіабет
натще (після сну, період без їжі 8 год) - 5.8 - 6.1 ммоль/л
2 год після їжі - менше 7.8 - 11 ммоль/л
▫️Цукровий діабет (не класифікований)
натще (після сну, період без їжі 8 год) - вище 6.1 ммоль /л
2 год після їжі - вище 11 ммоль/л
Визначення рівня глюкози з пальчика чи вени простий, дешевий та дієвий спосіб оцінки базового рівня обміну речовин, роботи певних гормонів.
Основні причини підвищення глюкози - Гіперглікемія:
Підвищення глюкози натще внаслідок цукрового діабету ( класифікація дуже широка та залежить від критеріїв і анамнезу та результатів аналізу)
підвищення рівня кортизолу через Кушингоїдний
синдром( хворобу) або гормону росту
під час інфекцій чи соматичних захворювань
Деякі порушення обміну речовин ( вкрай рідкісні)
Глюкоза вище 11.1 ммоль/л незалежно від часу доби + симптоми гіперглікемії - є критерієм розвитку ЦД, що потребує верифікації
Порушення толерантності до вуглеводів спостерігається при інсулінорезистентності, ожиріння чи синдрому гіперандрогенії.
Зниження рівня глюкози - Гіпоглікемія
Низька глюкоза у дітей це нижче 3.9 ммоль/л, клінічно значима( та що викликає симптоми) -2.7 ммоль/л
Основні причини:
Гіперінсулінізм синдромальний, функціональний чи органічний - організм виробляє забагато інсуліну, який постійно метаболізує спожиту глюкозу
Порушення глюконеогенезу - не утворюється глюкоза з наявних запасів і дитина не може тримати глюкозу між прийомами їжі.
Дефіцит кортизолу, гормону росту
На фоні кишкових інфекцій та після одужання від тривалої хвороби ( як наслідок виснаження)
Низький загальний калораж їжі - мальнутриція чи порушення всмоктування - мальабсорбція
Порушення оксидації вільних жирних кислот та інші.
Гіпоглікемія це небезпечний стан за якого порушується розвиток мозку, розвиваються судоми ( при тривалій гіпоглікемії утворюється епілептичне вогнище ) спостерігається затримка зростання та високий рівень кетонів.