Я обіцяла надихати на здоров’я?🙃
Сьогодні хочу розставити крапки над “і” стосовно інсулінорезистентності та індексу HOMA.
Гортайте карусель, ставте ❤️, поширюйте допис, щоб якомога більше людей знали корисну інформацію.
Для запису на консультацію пишіть у дірект, або проходьте за посиланням у шапці профілю 🙌
🎠 Почнемо з теорії. Що таке інсулінорезистентність? Це діабет або предіабет? Це трішки вища глюкоза за норму? Або це просто стан при ожирінні? А якщо є ожиріння, а індекс НОМА в нормі, це значить, що інсулінорезистентності немає?
Ставте лайк і читайте далі.
Отже, що таке інсулінорезистентність?
Це стан, коли клітини стають не чутливими до власного інсуліну, відповідно, він працює не так ефективно, як мав би. Давайте згадаємо, для чого взагалі потрібен нам інсулін.
Інсулін виробляється бета-клітинами підшлункової залози, основна його функція полягає у зниженні рівня глюкози крові. Фактично інсулін є хімічним месенджером, який допомагає заводити глюкозу з кровотоку у клітину. Глюкоза є основним джерелом енергії. Інсулін допомагає клітинам м'язів, печінки та жирової тканини її захоплювати та використовувати в подальшому енергетичному обміні.
Ось ви з'їли тістечко. Воно попадає у ШКТ і під час перетравлювання їжі розкладається до глюкози. Глюкоза потрапляє у кровотік, як результат, її рівень у крові підвищується. Нагадую, норма глюкози по плазмі 4.0-6.1 ммоль/л. І стала вона, наприклад, 10. Це буде сигналом, щоб збільшити продукцію інсуліну. Чим вище рівень глюкози, тим більше буде секреція інсуліну.
А що буде, якщо глюкоза безпроблемно не потрапляє у клітину? Це буде сигналом для організму секретувати ще більше інсуліну. Цей процес є основою інсулінорезистентності. В такому випадку глюкоза може бути нормальною, а рівень інсуліну підвищений. Це спостерігається у людей з надмірною вагою, ожирінням, фізично не активних і свідчить про те, що інсулін працює неефективно. Це є основою розвитку цукрового діабету 2 типу.
Чи дорівнює інсулінорезистентність предіабету або діабету?
Hi.
Якщо в нормі глюкоза та глікований гемоглобін, при цьому підвищений інсулін або індекс НОМА - це НЕ ПОРУШЕННЯ ВУГЛЕВОДНОГО ОБМІНУ. Але в такому випадку ви ГРУПА РИЗИКУ по розвитку предіабету або діабету.
Тепер про всіма улюблений індекс НОМА, на який орієнтуються всі нутриціологи та багато лікарів, що це 100% ознака інсулінорезистентності і маркер метаболічних змін.
Я вас розчарую. Індекс НОМА є ОПОСЕРЕДКОВАНОЮ ознакою інсулінорезистентності, не прямою. Інсулін є дуже варіабельним показником, зараз він один, а через 15 хвилин інший. А, як відомо, в аналізі індексу НОМА складовими є глюкоза та інсулін.
А яке дослідження є "золотим стандартом" визначення інсулінорезистентності?
Це гіперінсулінемічний еуглікемічний клемп, який не проводиться рутинно в будь-якій лабораторії. Але це пряма ознака, не опосередкована.
Як же нам запідозрити інсулінорезистентність?
Клінічно.
Якщо у вас є зайва вага або ожиріння, ви ведете малорухливий спосіб життя, харчуєтесь з великою кількістю швидких вуглеводів, транс-жирів, то у вас буде інсулінорезистентність. Незалежно від того, в нормі індекс НОМА чи ні. Тому в усіх рекомендаціях на першому місці для профілактики і лікування предіабету/діабету стоїть модифікація способу життя (збалансування харчування та регулярні фізичні навантаження).
Це потрібно робити абсолютно всім, незалежно від рівня індексу НОМА та ваги. А це ми з вами і так знаємо, без зайвих аналізів.