google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Дефіцит вітаміну В12. Коли таке буває та наслідки для організму

Підкуймуха Людмила
Оригінал допису

Сьогодні розкажу вам, для чого потрібно періодично контролювати рівень вітаміну В12 в крові та які наслідки його дефіциту.

Отже вітамін В12 (ціанокобаламін) -це водорозчинний вітамін, який не синтезується в організмі, проте має наджваливе значення.

Функції, які виконує вітамін В12 в організмі:

👌бере участь в синтезі ДНК і РНК,

👌відіграє важливу роль у формуванні мієлінової оболонки, необхідний для синтезі мієліну,

👌бере участь у кровотворенні(утворення еритроцитів),

👌бере участь в ферментативних процесах і тим самим покращує травлення,

👌забезпечує засвоєння заліза,

👌покращує метаболізм білків, жирів і вуглеводів.

Отже, які ж симптоми дефіциту віт В12?

☝️слабість у м’язах кінцівок, оніміння, поколювання.

(виникнення полінейропатій, фунікулярного мієлощу);

☝️порушення координації(зашпортування,

хиткість);

☝️швидка втома,

☝️запаморочення,

☝️блідість шкіри,

☝️погіршення концентрації уваги та пам’яті,

☝️головні болі,

☝️сухість шкіри, випадіння волосся,

☝️почервонння, печіння язика, утворення виразок

(глосит Хантера).

дефіциту вітаміну В12 виникає найчастіше, коли або порушується засвоєння, або ж надходження його.

✅Вегетаріанство( не одразу, поступово). Адже переважно вітамін В12 міститься в тваринний їжі.

✅Перніціозна анемія(це коли утворюються антитіла в організмі до власних клітин слизової шлунка) таке частіше буває коли є інші аутоімунні захворювання(діабет, захворювання щитовидної залози)

✅тривалий прийом деяких ліків( метформін, інгібітори протонової помпи, карбомазепін, метотрексат,ітд

✅інфекція Helicobacter pylori.

✅після оперативних втручань на шлунку.

✅атрофічні гастрити, кишкові захворювання(хвороба Крона).

✅Зловживання алкоголем.

Концентрація вітаміну В12 в сироватці.

180-914 пг/мл.

що буде мати наслідки вже для нервової системи.

<180- матиме наслідки для нервової системи.

Але є і субклінічний дефіцит.

Тому бажано, щоб був на рівні не менше 500.

В яких продуктах міститься.

👌мʼясо(особливо телятина, печінка);

👌морепродукти(тунець, лосось, форель, сардини ітд);

👌яйця;

👌молокопродукти(сири, йогурт, молоко);

Добова потреба 3 мкг.

Паралельно з визначенням рівня вітаміну В12, визначають рівень фолієвої кислоти.