Дефіцит вітаміну В12. Коли таке буває та наслідки для організму

Підкуймуха Людмила
Оригінал допису

Сьогодні розкажу вам, для чого потрібно періодично контролювати рівень вітаміну В12 в крові та які наслідки його дефіциту.

Отже вітамін В12 (ціанокобаламін) -це водорозчинний вітамін, який не синтезується в організмі, проте має наджваливе значення.

Функції, які виконує вітамін В12 в організмі:

👌бере участь в синтезі ДНК і РНК,

👌відіграє важливу роль у формуванні мієлінової оболонки, необхідний для синтезі мієліну,

👌бере участь у кровотворенні(утворення еритроцитів),

👌бере участь в ферментативних процесах і тим самим покращує травлення,

👌забезпечує засвоєння заліза,

👌покращує метаболізм білків, жирів і вуглеводів.

Отже, які ж симптоми дефіциту віт В12?

☝️слабість у м’язах кінцівок, оніміння, поколювання.

(виникнення полінейропатій, фунікулярного мієлощу);

☝️порушення координації(зашпортування,

хиткість);

☝️швидка втома,

☝️запаморочення,

☝️блідість шкіри,

☝️погіршення концентрації уваги та пам’яті,

☝️головні болі,

☝️сухість шкіри, випадіння волосся,

☝️почервонння, печіння язика, утворення виразок

(глосит Хантера).

дефіциту вітаміну В12 виникає найчастіше, коли або порушується засвоєння, або ж надходження його.

✅Вегетаріанство( не одразу, поступово). Адже переважно вітамін В12 міститься в тваринний їжі.

✅Перніціозна анемія(це коли утворюються антитіла в організмі до власних клітин слизової шлунка) таке частіше буває коли є інші аутоімунні захворювання(діабет, захворювання щитовидної залози)

✅тривалий прийом деяких ліків( метформін, інгібітори протонової помпи, карбомазепін, метотрексат,ітд

✅інфекція Helicobacter pylori.

✅після оперативних втручань на шлунку.

✅атрофічні гастрити, кишкові захворювання(хвороба Крона).

✅Зловживання алкоголем.

Концентрація вітаміну В12 в сироватці.

180-914 пг/мл.

що буде мати наслідки вже для нервової системи.

<180- матиме наслідки для нервової системи.

Але є і субклінічний дефіцит.

Тому бажано, щоб був на рівні не менше 500.

В яких продуктах міститься.

👌мʼясо(особливо телятина, печінка);

👌морепродукти(тунець, лосось, форель, сардини ітд);

👌яйця;

👌молокопродукти(сири, йогурт, молоко);

Добова потреба 3 мкг.

Паралельно з визначенням рівня вітаміну В12, визначають рівень фолієвої кислоти.