google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Що потрібно знати про ківі?

Курилець Алла
Оригінал допису

Вітаю! Сьогодні поговоримо про ківі 🥝

Хронічний закреп, синдром подразненого кишківника із закрепом є досить поширеними шлунково- кишковими розладами, які суттєво впливають на якість життя.

Нагадаю критерії функціональних закрепів відповідно до модифікованих діагностичних критеріїв ROME IV*5b i.

• Напруження під час більш ніж 25% дефекацій

• грудкуваті чи тверді випорожнення у 25% дефекацій

• відчуття неповної евакуації ті ж 25%

• менш ніж три дефекації на тиждень, рідкі випорожнення з використанням проносних засобів

Критерії виконані протягом 3 місяців із появою симптомів протягом 6 місяців до встановлення діагнозу.

Дослідники в США, 2021 p., ESWARAN.S.CHEY.S.W запропонували групове дослідження, яке включає і порівнює ефективність прийому ківі, чорносливу та псиліуму.

Чому вибір впав на 3 продукти, оскільки в США для немедикаментозної корекції закрепів використовують псилум (насіння подорожника) і чорнослив.

Дослідження з ківі проводили вперше.

Отже, 79 учасників розділили на 3 групи. Всі учасники мали менше ніж 3 дефекації на тиждень.

1 групі давали ківі 2 рази в день

2 групі чорнослив 100 г на день

3 групі псиліум 12 г на день

Дослідження проводилось протягом 4 тижнів

✅ 2 тиждень покращення частоти випорожнень спостерігалось у всіх групах

✅ 4 тиждень результати оцінювались по данним критеріям:

1. частота випорожнень

2. консистенція

3. оцінка напруги під час акту дефекації

4. комфортність і небажані явища під час лікування

Результат:

1. частота випорожнень покращилась при прийомі ківі та чорносливу

2. консистенція покращилась також на ківі й чорносливі

3. напруження під час акту дефекації покращилось при прийомі ківі, чорносливу і псиліуму

4. здуття зменшилось при прийомі ківі

Отже, переможцем визнано ківі, оскільки щоденне його споживання привело до покращення випорожнень, комфортності прийому зменшення здуття і болю.

Ківі належить до FOODMAP - вуглеводів, що не викликають здуття

А тепер трішки про саму ягоду 😉, так-так саме ягоду. Ківі містить клітковину, яка має здатність до набухання та утримання води in vitro, що приводить до пом'якшення випорожнень і збільшення частоти випорожнень. Містить муцин обволікуючу складову для кишківника.

Також багата на вітамін С, фолат, мідій, калій, антиоксиданти, вітаміни Е, К, фолієву кислоту

Шкірка і насіння також їстивні.

У 100 г ківі міститься 61 ккал, 0,5 г жиру, 3 мг натрію, 15 г вуглеводів, 3 г харчових волокон і 1,1 г білка.

❗️ Кому не варто їсти ківі:

• діти до 1,5 року

• схильність до харчової алергії

• підвищена кислотність

• запальні захворювання кишківника

Що стосується золотистого ківі gold так само зменшують кількість закрепів

Кому було цікаво ставте ❤️, робіть репости допису та пишіть у коментарях свої доповнення!

Бажаю міцного здоров'я. З повагою, гастроентеролог Алла Курилець @dr_Kurylets

Розкажіть, чи ви любите ківі? Як часто його вживаєте? У якому вигляді? (Як самостійний продукт, в смузі, до салатів..) 🥰

Джерела:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34074830/

https://journals.lww.com/ajg/pages/default.aspx