Вітаю! Сьогодні поговоримо про ківі 🥝
Хронічний закреп, синдром подразненого кишківника із закрепом є досить поширеними шлунково- кишковими розладами, які суттєво впливають на якість життя.
Нагадаю критерії функціональних закрепів відповідно до модифікованих діагностичних критеріїв ROME IV*5b i.
• Напруження під час більш ніж 25% дефекацій
• грудкуваті чи тверді випорожнення у 25% дефекацій
• відчуття неповної евакуації ті ж 25%
• менш ніж три дефекації на тиждень, рідкі випорожнення з використанням проносних засобів
Критерії виконані протягом 3 місяців із появою симптомів протягом 6 місяців до встановлення діагнозу.
Дослідники в США, 2021 p., ESWARAN.S.CHEY.S.W запропонували групове дослідження, яке включає і порівнює ефективність прийому ківі, чорносливу та псиліуму.
Чому вибір впав на 3 продукти, оскільки в США для немедикаментозної корекції закрепів використовують псилум (насіння подорожника) і чорнослив.
Дослідження з ківі проводили вперше.
Отже, 79 учасників розділили на 3 групи. Всі учасники мали менше ніж 3 дефекації на тиждень.
1 групі давали ківі 2 рази в день
2 групі чорнослив 100 г на день
3 групі псиліум 12 г на день
Дослідження проводилось протягом 4 тижнів
✅ 2 тиждень покращення частоти випорожнень спостерігалось у всіх групах
✅ 4 тиждень результати оцінювались по данним критеріям:
1. частота випорожнень
2. консистенція
3. оцінка напруги під час акту дефекації
4. комфортність і небажані явища під час лікування
Результат:
1. частота випорожнень покращилась при прийомі ківі та чорносливу
2. консистенція покращилась також на ківі й чорносливі
3. напруження під час акту дефекації покращилось при прийомі ківі, чорносливу і псиліуму
4. здуття зменшилось при прийомі ківі
Отже, переможцем визнано ківі, оскільки щоденне його споживання привело до покращення випорожнень, комфортності прийому зменшення здуття і болю.
Ківі належить до FOODMAP - вуглеводів, що не викликають здуття
А тепер трішки про саму ягоду 😉, так-так саме ягоду. Ківі містить клітковину, яка має здатність до набухання та утримання води in vitro, що приводить до пом'якшення випорожнень і збільшення частоти випорожнень. Містить муцин обволікуючу складову для кишківника.
Також багата на вітамін С, фолат, мідій, калій, антиоксиданти, вітаміни Е, К, фолієву кислоту
Шкірка і насіння також їстивні.
У 100 г ківі міститься 61 ккал, 0,5 г жиру, 3 мг натрію, 15 г вуглеводів, 3 г харчових волокон і 1,1 г білка.
❗️ Кому не варто їсти ківі:
• діти до 1,5 року
• схильність до харчової алергії
• підвищена кислотність
• запальні захворювання кишківника
Що стосується золотистого ківі gold так само зменшують кількість закрепів
Кому було цікаво ставте ❤️, робіть репости допису та пишіть у коментарях свої доповнення!
Бажаю міцного здоров'я. З повагою, гастроентеролог Алла Курилець @dr_Kurylets
Розкажіть, чи ви любите ківі? Як часто його вживаєте? У якому вигляді? (Як самостійний продукт, в смузі, до салатів..) 🥰
Джерела: