google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Ризики вживання риби та морепродуктів

Курилець Алла
Оригінал допису

Вітаю!

Сьогодні про рибу та морепродукти 🍣

Пишу з метою застереження, але ні в якому разі не відмови👆Замовляти страви з дарів моря варто у перевірених закладах 😋

✅ Анізакідоз – гельмінтоз, викликаний паразитуванням личинок нематод Anisakidae в шлунково-кишковому тракті (ШКТ) людини

🐛 Личинки потрапляють в організм людини при вживанні страв з сирої чи напівсирої риби, малосоленої або погано термічно обробленої морської риби (форель, окунь, скумбрія, кальмари, устриці, креветки тощо) Ризик для любителів екзотичних страв (севіче, хве, тартар, сашимі..)

⏳ Попадаючи в організм людини личинки зберігають життєдіяльність до 3 міс, викликаючи прояви хвороби.

✅ Симптоми:

-алергічна реакція після вживання (зуд, набряк)

-біль в животі, нудота, рвота

-болі внизу живота справа, вурчання, метеоризм

-можливий кашель, подразнення горла

І тут уважно👆

📍дані симптоми можуть маскуватись під інші симптоми ШКТ тому диференційна діагностика з ГЕРХ, виразкова хвороба, холецистит, панкреатопія, ерозивна гастропатія, виразкова хвороба

📍при кишковій формі виключають апендицит, хворобу Крона, неспецифічний виразковий коліт, дивертикуліт, пухлини

📍тому обовʼязково попередьте лікаря якщо напередодні їли дари моря

✅ Неінвазивна форма попадання: личинки попадають в стравохід, глотку і можуть навіть відкашлюватись

✅ Інвазивна форма: личинки впиваються в слизову оболонку, викликаючи запальний процес. В 95% далі шлунка вони не просуваються.

✅ Діагностика:

-загальний аналіз крові

-феритин

-загальний білок

-АСТ, АЛТ

-сечовина

-В12

-при ФГДС (є допис) та -ФКС (колоноскопія є допис) виявляються личинки від 2-4 (випадкові знахідки) і відразу видаляються

-симптоматична терапія від алергії, після виздоровлення може бути сенсибілізація до алергенів личинок Anisakis (тобто проявлення кропивниці після вживання зараженої риби)

✅ Профілактика:

-правильна обробка риби та морепродуктів (заморозка риби: мін 5 днів при температурі -60 градусів)

-не вживайте слабосолену рибу, ікру “з рук”

-для безпечної засолки необхідно тримати рибу 12 днів в 14% розсолі

Радо відповім на запитання в коментарях 😊

З повагою, гастроентеролог Курилець Алла