Вітаю!
Сьогодні про рибу та морепродукти 🍣
Пишу з метою застереження, але ні в якому разі не відмови👆Замовляти страви з дарів моря варто у перевірених закладах 😋
✅ Анізакідоз – гельмінтоз, викликаний паразитуванням личинок нематод Anisakidae в шлунково-кишковому тракті (ШКТ) людини
🐛 Личинки потрапляють в організм людини при вживанні страв з сирої чи напівсирої риби, малосоленої або погано термічно обробленої морської риби (форель, окунь, скумбрія, кальмари, устриці, креветки тощо) Ризик для любителів екзотичних страв (севіче, хве, тартар, сашимі..)
⏳ Попадаючи в організм людини личинки зберігають життєдіяльність до 3 міс, викликаючи прояви хвороби.
✅ Симптоми:
-алергічна реакція після вживання (зуд, набряк)
-біль в животі, нудота, рвота
-болі внизу живота справа, вурчання, метеоризм
-можливий кашель, подразнення горла
І тут уважно👆
📍дані симптоми можуть маскуватись під інші симптоми ШКТ тому диференційна діагностика з ГЕРХ, виразкова хвороба, холецистит, панкреатопія, ерозивна гастропатія, виразкова хвороба
📍при кишковій формі виключають апендицит, хворобу Крона, неспецифічний виразковий коліт, дивертикуліт, пухлини
📍тому обовʼязково попередьте лікаря якщо напередодні їли дари моря
✅ Неінвазивна форма попадання: личинки попадають в стравохід, глотку і можуть навіть відкашлюватись
✅ Інвазивна форма: личинки впиваються в слизову оболонку, викликаючи запальний процес. В 95% далі шлунка вони не просуваються.
✅ Діагностика:
-загальний аналіз крові
-феритин
-загальний білок
-АСТ, АЛТ
-сечовина
-В12
-при ФГДС (є допис) та -ФКС (колоноскопія є допис) виявляються личинки від 2-4 (випадкові знахідки) і відразу видаляються
-симптоматична терапія від алергії, після виздоровлення може бути сенсибілізація до алергенів личинок Anisakis (тобто проявлення кропивниці після вживання зараженої риби)
✅ Профілактика:
-правильна обробка риби та морепродуктів (заморозка риби: мін 5 днів при температурі -60 градусів)
-не вживайте слабосолену рибу, ікру “з рук”
-для безпечної засолки необхідно тримати рибу 12 днів в 14% розсолі
Радо відповім на запитання в коментарях 😊
З повагою, гастроентеролог Курилець Алла