google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Поговоримо про гарбуз

Курилець Алла
Оригінал допису

Гарбуз - справжній король осені 🎃

Має багато клітковини, мало калорій, а ще - джерело вітаміну А, калію та цинку.

У каруселі - коротко і по суті про користь гарбуза, його насіння, сік і можливі обмеження.

Гортайте 👉

ГАРБУЗ. ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ

КБЖУ (НА 100 Г)

26 ККАЛ

1 Г БІЛКУ

0,1 Г ЖИРУ

6,5 Г ВУГЛЕВОДІВ

Гарбуз - “король осені”! І це без перебільшення. Овоч , який поєднує низьку калорійність із багатим вітамінно-мінеральним складом.

КОРИСТЬ

• Гарбузове насіння - цінне джерело цинку, корисне для імунітету, чоловічого здоров'я

• Сік з гарбуза - м’який засіб при закрепах

• Допомагає прискорити обмін речовин

Підходить людям, хто на правильному харчуванні.

Містить багато клітковини - покращує травлення, роботу кишківника

ДЖЕРЕЛО:

• вітамін А (β-каротин) корисно для зору, шкіри, імунітету.

• вітаміни С та Е - антиоксиданти.

• вітаміни групи В - для нервової системи та енергетичного обміну.

• мінерали: калій (корисний для серця і нирок), магній, залізо, цинк.

Також чинить м'яку жовчогінну дію.

Сприяє виведенню зайвої рідини, зменшує набряки.

КОМУ СЛІД ОБМЕЖИТИ СПОЖИВАННЯ ГАРБУЗА

• схильність до діареї, так як містить багато клітковини.

• люди , що хворіють на цукровий діабет.

• алергічна реакція, індивідуальна непереносимість.

• жовчнокам'яна хвороба - через легку жовчогінну дію може спровокувати рух каменів.

• виразкова хвороба шлунка у фазі загострення - у сирому вигляді може подразнювати, але у відвареному чи печеному вигляді зазвичай переноситься добре.

Страви з гарбуза:

Каша гарбузова, суп та суп-пюре, запіканки, печеня, десерти (кекси, пироги), смузі.

Будьте здорові й обізнані!

З повагою, гастроентеролог Алла Курилець

📲 @dr_Kurylets