Гарбуз - справжній король осені 🎃
Має багато клітковини, мало калорій, а ще - джерело вітаміну А, калію та цинку.
У каруселі - коротко і по суті про користь гарбуза, його насіння, сік і можливі обмеження.
Гортайте 👉
ГАРБУЗ. ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ
КБЖУ (НА 100 Г)
26 ККАЛ
1 Г БІЛКУ
0,1 Г ЖИРУ
6,5 Г ВУГЛЕВОДІВ
Гарбуз - “король осені”! І це без перебільшення. Овоч , який поєднує низьку калорійність із багатим вітамінно-мінеральним складом.
КОРИСТЬ
• Гарбузове насіння - цінне джерело цинку, корисне для імунітету, чоловічого здоров'я
• Сік з гарбуза - м’який засіб при закрепах
• Допомагає прискорити обмін речовин
Підходить людям, хто на правильному харчуванні.
Містить багато клітковини - покращує травлення, роботу кишківника
ДЖЕРЕЛО:
• вітамін А (β-каротин) корисно для зору, шкіри, імунітету.
• вітаміни С та Е - антиоксиданти.
• вітаміни групи В - для нервової системи та енергетичного обміну.
• мінерали: калій (корисний для серця і нирок), магній, залізо, цинк.
Також чинить м'яку жовчогінну дію.
Сприяє виведенню зайвої рідини, зменшує набряки.
КОМУ СЛІД ОБМЕЖИТИ СПОЖИВАННЯ ГАРБУЗА
• схильність до діареї, так як містить багато клітковини.
• люди , що хворіють на цукровий діабет.
• алергічна реакція, індивідуальна непереносимість.
• жовчнокам'яна хвороба - через легку жовчогінну дію може спровокувати рух каменів.
• виразкова хвороба шлунка у фазі загострення - у сирому вигляді може подразнювати, але у відвареному чи печеному вигляді зазвичай переноситься добре.
Страви з гарбуза:
Каша гарбузова, суп та суп-пюре, запіканки, печеня, десерти (кекси, пироги), смузі.
Будьте здорові й обізнані!
З повагою, гастроентеролог Алла Курилець
📲 @dr_Kurylets