google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Яйця на сніданок

Курилець Алла
Оригінал допису

Вітаю, друзі!

А що ви любите на сніданок і найчастіше готуєте?

Особисто я люблю яйця у різних варіаціях (оката яєчня, пашот, омлет, скрембл).

Про користь і шкоду яєць є допис на сторінці.

А я зупинюся на своїй улюбленій – «окатій» яєчні 🍳

Нагадаю, що яйця – це джерело найбільш засвоюваного білка і вони забезпечують насичення на досить тривалий період.

🔸 Жовток стимулює скорочення жовчного міхура, тому не буде «найстрашнішого», за версією багатьох пацієнтів, застою жовчі, і це сприяє покращенню травлення.

🔸 Яйця містять холін, вітаміни групи В, А, C, D, E, К, Н, РР, практично всю таблицю Менделєєва (кальцій, магній, селен, мідь, марганець, залізо, цинк, сірка, йод).

Але є одне «але» 👆 – найбільш корисними є яйця від курей, які перебувають на вільному випасі. Так, їх також догодовують, але користь від таких домашніх яєць, звісно ж, більша.

🔸 Недоліки – яйця містять холестерин, але жовток середнього яйця, що важить 17 г, містить приблизно 139 мг холестерину та 4,5 г жиру, що абсолютно не критично.

ВООЗ рекомендує до 12 яєць на тиждень, але ж ми не їмо їх щодня – 2-3 🥚 в тиждень цілком корисно.

Але не забуваймо про збалансовані сніданки за принципом Гарвардської тарілки та не «демонізуймо» (це зараз модне слово) їжу.

Приклади сніданків є в моїх збережених хайлайтах.

Тому смакуємо і живемо своє досить неспокійне життя.

А які сніданки любите ви?

Чи користуєтеся моїми «шпаргалками»?

З повагою, гастроентеролог Алла Курилець

Радо відповім на запитання в коментарях 😊

Вдячна за ❤️ та репости, так допис прочитає більше людей.