Вітаю, друзі!
А що ви любите на сніданок і найчастіше готуєте?
Особисто я люблю яйця у різних варіаціях (оката яєчня, пашот, омлет, скрембл).
Про користь і шкоду яєць є допис на сторінці.
А я зупинюся на своїй улюбленій – «окатій» яєчні 🍳
Нагадаю, що яйця – це джерело найбільш засвоюваного білка і вони забезпечують насичення на досить тривалий період.
🔸 Жовток стимулює скорочення жовчного міхура, тому не буде «найстрашнішого», за версією багатьох пацієнтів, застою жовчі, і це сприяє покращенню травлення.
🔸 Яйця містять холін, вітаміни групи В, А, C, D, E, К, Н, РР, практично всю таблицю Менделєєва (кальцій, магній, селен, мідь, марганець, залізо, цинк, сірка, йод).
Але є одне «але» 👆 – найбільш корисними є яйця від курей, які перебувають на вільному випасі. Так, їх також догодовують, але користь від таких домашніх яєць, звісно ж, більша.
🔸 Недоліки – яйця містять холестерин, але жовток середнього яйця, що важить 17 г, містить приблизно 139 мг холестерину та 4,5 г жиру, що абсолютно не критично.
ВООЗ рекомендує до 12 яєць на тиждень, але ж ми не їмо їх щодня – 2-3 🥚 в тиждень цілком корисно.
Але не забуваймо про збалансовані сніданки за принципом Гарвардської тарілки та не «демонізуймо» (це зараз модне слово) їжу.
Приклади сніданків є в моїх збережених хайлайтах.
Тому смакуємо і живемо своє досить неспокійне життя.
А які сніданки любите ви?
Чи користуєтеся моїми «шпаргалками»?
З повагою, гастроентеролог Алла Курилець
Радо відповім на запитання в коментарях 😊
Вдячна за ❤️ та репости, так допис прочитає більше людей.