Вітаю, друзі!
В продовження теми антидепресантів, розглянемо сьогодні одне з функціональних 👆захворювань: гіперсенситивний стравохід
✅ Гіперсенситивний стравохід – це:
Симптомокомплекс печії та дискомфорту за грудиною, що виникає у відповідь на фізіологічні 👆 гастроезофагеальні рефлюкси.
Дана патологія спостерігається у 50% пацієнтів з печією, але не повʼязана з органічною патологією (немає ерозій, виразок), але значно знижує якість життя пацієнта.
✅ Основним методом діагностики є добова ph імпедансометрія.
Вона дозволяє виявити зв’язок з фізіологічними (нормальними) рефлюксами. Індекс DeMeester (не повинен бути більшим за 14,5%)
✅ Причини, знову ж таки, в порушенні звʼязку «мозок - ШКТ», тобто нервові рецептори стравоходу аномально сприймають фізіологічні процеси, виникає вісцеральна гіперчутливість➡️
🧐 В нормі відбувається до 50 рефлюксів, які проходять непоміченими у здорової людини.
✅ Скарги:
- печія
- сухий кашель
- неприємні відчуття через 20-30 хв після прийому їжі, посилюється при фізичному перевантаженні
✅ Диференційна діагностика
- найчастіше це хвороба ГЕРХ, детально описувала в себе на сторінці 😉
Окремо зауважу, що гіперсенситивний стравохід має функціональний характер, тобто це доброякісний симптомокомплекс.
✅ Причини:
- генетично обумовлені
- тривожність, хронічні стреси
✅ Лікування:
Має швидше емпіричний характер, підбирається індивідуально.Важливо пояснити пацієнту, що стан не несе ніякої небезпеки.
Дана група препаратів застосовується:
- інгібітори протонної помпи
- антациди
- прокінетики
Але 👆 оскільки гіперсенситивний розлад стравоходу повʼязаний з психоемоційним фактором то в першу чергу:
- робота з психотерапевтом
- антидепресанти
З часом настає ремісія 😊
Бережіть себе і близьких
Бажаю міцного здоров‘я. З повагою, гастроентеролог Курилець Алла.