google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Дієта після холецистектомії: потрібна чи ні?

Курилець Алла
Оригінал допису

Жовчний міхур — порожнистий орган, розташований під печінкою, який виконує функцію накопичення і зберігання жовчі.

Жовч виробляється печінкою і сприяє процесу травлення, зокрема емульгуванню жирів.

Довжина жовчного міхура становить 8–10 см, ширина — 3–5 см, обʼєм (V) — 50–60 мл. Він виконує роль резервуара для жовчі, але не виробляє її 👆

Потім відбувається фізіологічний процес вивільнення жовчі в тонкий кишківник (через жовчний протік) під час травлення, особливо після споживання корисних жирів (яйця, авокадо, олія, горіхи, тверді витримані сири, оливки, лляне насіння, риба).

Інколи і трави можуть виконати роль гормону холецистокініну, що стимулює виділення жовчі.

Але це вибір за вами: чи пити ліки чи з’їсти, наприклад, салат із рибою, оливками або горіхами.

Якщо ж порушується функціонування жовчного міхура (невчасне споживання їжі, спадковість, стрес, деякі види поліпів тощо), то стан потребує видалення міхура.

Чи потрібна особлива дієта після холецистектомії? 🧐

От чому згадала трішки фізіології, тому що сам орган не відіграє важливу роль у процесі травлення.

Рекомедовано зменшити споживання жирів перед плановою холецистєктомією. Є дослідження, які показують, що це може допомогти уникнути хологенної діареї.

Якщо ж операція пройшла успішно і без ускладнень, то достатньо дотримуватися збалансованого типу харчування. Наприклад, найоптимальнішим є середземноморський раціон, до якого можна повертатись через 2-3 доби після оперативного втручання. Звісно ж, процес персоналізований. До прикладу, знаю пацієнтів, яким вже в перші години після операції приносили повноцінне харчування (хліб з маслом, каша, риба) і ніяких проблем не виникало.

Тому хочу наголосити:

- Не бійтеся видалення жовчного міхура за показами.

- Не сидіть на «знежирених супчиках і кашках» після операції.

Але! Це стосується випадків, коли оперативне втручання, як правило, малоінвазивне, пройшло успішно.

Крокуймо в ногу із сучасною медициною, їмо смачно і збалансовано!

З повагою, гастроентеролог Алла Курилець

📲@dr_Kurylets