google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Червоні прапорці у гастроентерології

Курилець Алла
Оригінал допису

Основні «червоні прапорці» (alarm symptoms) у гастроентерології 🛑

Відразу зазначу, що деякі симптоми можуть вказувати й на функціональну патологію, тобто не пов’язану з органічними змінами. Ми лікуємо насамперед пацієнта, ретельно збираючи анамнез, а не лише орієнтуємося на результати обстежень.

І все ж, коли варто негайно звернутися до лікаря? ❗️

🚩 Кров і/або слиз у калі

🚩 Різке схуднення

🚩 Часте блювання чи приступи нудоти

🚩 Нічні болі в животі (один із диференційних критеріїв, щоб відрізнити СРК від, наприклад, хвороби Крона)

🚩 Зміна лабораторних показників крові:

– гіпопротеїнемія (зниження рівня білка),

– зниження чи різке підвищення рівня феритину, В12, В9,

– підвищення рівня С-реактивного білка

🚩 Виражена загальна слабкість

🚩 Підвищення температури понад 38°C протягом кількох днів

🚩 Раптова поява симптомів у літньому віці

🚩 Сімейний анамнез (наявність онкопатології чи запальних захворювань кишківника в членів родини)

🚩 Дисфагія (утруднене ковтання)

🚩 Збільшення лімфатичних вузлів або утворів, помітних при пальпації живота та інших ділянок

🚩 Постійний прийом НПЗП або препаратів, що впливають на цілісність слизової оболонки ШКТ

Збережіть 💌 і дбайте про своє здоров’я вчасно.

З повагою, гастроентеролог Алла Курилець

📲 @dr_Kurylets