Чому я не призначаю дієт пацієнтам з акне?
Спробую пояснити далі. Але спершу натисніть 🖤
Я не виключаю з раціону молочні продукти та солодощі, бо це не можливо зробити на 100% і не потрібно. Жодна людина з акне не буде дотримуватися дієти все життя. Жодна.
p.s. це не стосується людей з акне, що мають паралельно захворювання ШКТ (хвороба Крона, гастрит), де призначення дієти є частиною лікування.
Є певні дослідження, які показують погіршення стану шкіри при вживанні молочних продуктів та солодощів. І жодне з них не підтверджує, що порушення дієти з вище вказаними продуктами є причинами акне. Дійсно, є певний відсоток пацієнтів, у яких відбувається погіршення (загострення) акне, але далеко не завжди і не у всіх.
Сметану, кефір, ряжанку, домашній йогурт можна їсти пацієнтам з акне. Це джерело біфідобактерій, які є корисними для вашого кишечника. Повне виключення кисломолочних продуктів з раціону немає жодного відношення до міжнародних протоколів лікування акне.
Солодощі я теж дозволяю. Але не кожного дня і не кілограмами😅 це не має бути основним джерелом їжі 🙅🏻♀️ Якщо ви щоденно їсте солоденьке, заїдаєте стрес, відбуваються різкі стрибки глюкози або її хронічне підвищення. І ось це не добре та буде погіршувати акне.
При повноцінному та регулярному харчуванні, нормальний вміст білків, жирів та клітковини будуть тримати в нормі рівень глюкози.
Хочете перекусити цукеркою? Замініть її на фрукти, горіхи, сир, ягоди. Дозволяйте собі 1-2 рази на тиждень щось солодке, але не у великій кількості і не частіше, не щодня.
Контролюйте вагу.
Контролюйте рівень цукру та солі в раціоні.
Займайтесь спортом.
Достатньо відпочивайте.
Відмовтесь від алкоголю та куріння.
Знайдіть свого дерматолога 🙌
Під час лікування акне рекомендую дотримуватися правила здорової тарілки:
1/2 тарілки - це салат чи овочі холодної обробки (картопля сюди не належить).
Фруктів має бути удвічі менше, ніж овочів.
1/4 тарілки - корисні білки (риба, птиця, морепродукти, субпродукти, яйця, квасоля). Уникайте перероблених продуктів (ковбас, сосисок, бекону) та обмежте вживання червоного м'яса.
1/4 тарілки - гарнір зі складних вуглеводів (картопля, рис, макарони, гречка та ін.).
Дотримання питного режиму протягом дня.
Правило тарілки - це не дієта, це корисний і комфортний стиль харчування, якого рекомендується дотримуватися на постійній основі усім. Це допоможе зробити раціон різноманітним.
Урізноманітнюйте свій раціон:
сіль 👉🏻 бальзамічний соус, куркума, розмарин, орегано, базилік
• панірувальні сухарі 👉🏻 кунжут
• коров'яче молоко 👉🏻 мигдальне молоко
• кетчуп магазинний 👉🏻 домашня паста, помідори
• йогурт магазинний 👉🏻 домашній на заквасці
• білий хліб 👉🏻 цільнозерновий хліб
• макарони 👉🏻 паста з твердих сортів пшениці, бурого рису
• енергетичний батончик 👉🏻 горіхи
• майонез 👉🏻 оливкова олія, йогурт без цукру
• картопляне пюре 👉🏻 пюре з гарбуза, кольорової капусти
• маргарин 👉🏻 вершкове масло 82,5%, масло з авокадо
• солодкі газовані напої, соки 👉🏻 вода з лимоном, ягодами, м'ятою
• рафінована олія 👉🏻 олія авокадо, рапсова олія для смаження, нерафінована олія не для смаження
• ковбаса, сосиски 👉🏻 м'ясо, риба
Хто досі не поставив 🖤 цій публікації, наполегливо рекомендую виправити це просто зараз 🙌