📌Низький феритин/залізодефіцитна анемія - найчастіші причини📲
Залізодефіцитна анемія – це анемія, що викликана нестачею заліза та супроводжується зменшенням кількості гемоглобіну в кожному еритроциті, призводить до постачання меншої кількості кисню в організм.
• Нормальна збалансована дієта, як правило, містить достатню кількість заліза для потреб вашого організму.
• Низький рівень заліза, що призводить до анемії, може виникнути в результаті різних причин.
РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ
• Відсутність в раціоні харчування достатньої кількості продуктів з достатнім вмістом заліза може бути причиною залізодефіцитної анемії.
• Залізом багаті м'ясо, печінка, риба, зелені овочі, яйця тощо.
• Деякі люди вживають продукти з достатнім вмістом заліза, але при додаткових умовах у них може виникати анемія.
• Наприклад, залізо, що надходить з продуктами харчування, не покриває потреби в залізі у дітей під час фази зростання, у вагітних, у жінок з рясними менструаціями.
• Вегетаріанська дієта іноді не містить достатньої кількості заліза.
• Деякі хлібобулочні вироби можуть містити високі рівні фітатів, що заважають всмоктуванню заліза.
• Небажано запивати їжу напоями, які погіршують засвоєння заліза: чай, кава, вино - інтервал 2 години
МЕНСТРУАЦІЯ
• Анемія зустрічається у жінок різного віку, які мають тяжкий перебіг менструацій (рясні і тривалі геморагічні маткові виділення).
• Приблизно у однієї з 10-ти жінок в якійсь час виникає анемія.
• Кількість заліза, яке ви споживаєте, не може компенсувати того заліза, що втрачається з кожною менструацією.
• Передусім анемія розвивається, якщо є в виражені втрати заліза під час менструації, що поєднуються з раціоном харчування, який містить мало заліза.
ВАГІТНІСТЬ, ЛАКТАЦІЯ
• Дитина, яка розвивається внутрішньоутробно, отримує залізо з організму матері.
• У вагітних часто зустрічається анемія; частіше трапляється у тих, чий раціон харчування містить продукти з низьким вмістом заліза.
• Якщо у матері був низький запас заліза в організмі впродовж вагітності, то дитина може народитися із дефіцитом заліза.
ЗНИЖЕНЕ ВСМОКТУВАННЯ ЗАЛІЗА
• Деякі стани органів шлунково-кишкового тракту, наприклад, целіакія, призводить до зменшеного всмоктування різних компонентів продуктів харчування, включаючи залізо.
• Стан після гастректомії, після баріатричної операції, стан після резекції або шунтування тонкої кишки;
• Надмірне споживання чаю, кави, фосфатів, оксалатів, фітатів, кальцію, рідкісні генетичні порушення;
КРОВОВТРАТА З ОРГАНІВ ШКТ
• Основні причини — виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрит, запалення товстої кишки (коліт), запалення стравоходу (езофагіт), геморой, рак будь-якого з відділів шлунково- кишкового тракту та інші рідкісні ураження органів шлунково-кишкового тракту.
• Відбувається прихована кровотеча. Постійне виділення крові з кишечнику може бути непомітним у випорожненнях. Кількість втраченого заліза може перевищувати кількість заліза, яке Ви отмуєте з продуктами харчування.
• Однак на ранніх стадіях розвитку цих хвороб Ви можете не мати ніяких симптомТих проявів; анемія може бути першою ознакою хвороби. Наприклад, анемія у людини літнього віку може бути першою ознакою
КРОВОТЕЧА З ОРГАНІВ СЕЧОВИДІЛЬНОЇ, СТАТЕВОЇ СИСТЕМИ
• Невелика, але регулярна крововтрата внаслідок будь-якої хвороби нирок чи сечового міхура може бути непоміченою.
• Крововтрата внаслідок гінекологічних захворювань, наприклад, фіброміома матки, поліпи, інфекції.
• В той же час вона може стати причиною втрати такої кількості крові, що може призвести до анемії.
МЕДИКАМЕНТИ
• Антациди, інгібітори протонної помпи.
• Деякі лікарські засоби можуть викликати шлунково-кишкову кровотечу без симптомТих проявів.
• Найбільш поширеним прикладом може бути вживання препаратів ацетилсаліцилової кислоти.
• Інші нестероїдні протизапальні засоби, такі як ібупрофен, диклофенак та інші у деяких людей можуть викликати таку побічну реакцію.
• Глюкокортикостероїди тощо.