Друзі, продовжуючи тему збалансованого раціону, сьогодні хочу поговорити про жири. Яка їх функція, в чому користь, а чого потрібно остерігатись?
А ЯКІ ФУНКЦІЇ У ЖИРІВ?
Будівельна функція - важливі для клітинних мембран
Енергетична - дають вдвічі більше енергії, ніж білки та вуглеводи
Захисна - забезпечують терморегуляцію і захист органів
Регуляторна - впливають на утворення гормонів і генів
Підтримка мозку - важливі для здоров'я мозку та настрою
Абсорбція вітамінів - допомагають засвоювати вітаміни А, D, E, K
Смак та насичення - роблять їжу смачнішою і поживнішою
Жири відіграють ключову роль у нашому організмі. Вони складають більше 80% енергетичних запасів організму. Вони накопичуються в жировій тканині, яка складається з адипоцитів, що виконують імунологічні та ендокринні функції.
ЯК ТРИГЛІЦЕРИДИ (ТОБТО ЖИРИ) ЗАСВОЮЮТЬСЯ НАШИМ ОРГАНІЗМОМ?
Деякі з них проходять через епітеліальні клітини тонкого кишечника в лімфатичну систему, а звідти - в кров. Інші тригліцериди перетворюються в клітинах кишечника і потрапляють безпосередньо в кровотік.
ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ТРАНСЖИРИ?
Трансжири утворюються під час хімічної обробки жирів
Споживання трансжирів може викликати ряд проблем зі здоров'ям! Штучні трансжири спричиняють запалення, порушення функції артерій, резистентність до інсуліну та накопичення надлишкового абдомінального жиру.
Уникайте маргарину, оброблених спредів та упакованих продуктів, де вони можуть бути присутні. Особливо це продукти з дуже довгим списком інгредієнтів у складі та великим терміном придатності
ОЛИВКОВА ОЛІЯ ЩО ВАРТО ЗНАТИ?
Рафінована олія підходить для смаження
Нерафінована олія – краща для салатів
Обирайте олію з низьким кислотним числом (до 0,8)
Маркування "холодний віджим" на рафінованій та нерафінованій олії означає, що під час обробки не використовувалося нагрівання, яке сприяє утворенню небажаних трансжирів.
ТОЧКА ДИМЛЕННЯ ВАЖЛИВА ДЛЯ СМАЖЕННЯ!
Використовуйте олію з високою термостабільністю при високих температурах🔥
А ЯК ЩОДО ЗНЕЖИРЕНИХ ПРОДУКТІВ?
Краще обирати продукти з природним вмістом жиру, ніж ті, звідки жир видалений і замінений вуглеводами чи цукром.
Обов'язково додавайте корисні жири в раціон! Тримайте на кухні різні види олій та обирайте те, що вам подобається за смаком!
Не забувайте про хайлатс «Жири»😉
А чи є у Вас якісь упередження при вживання жирів?