Привіт, друзі.
На кожній консультації я наголошую на повноцінності та збалансованості тарілки, пояснюю, що таке жири, білки та вуглеводи.
Хочу, щоб ця інформація була і в моїх дописах, то ж почнемо зі знайомства з таким макронутрієнтом, як білок😉
ОСОБЛИВОСТІ БІЛКІВ
📌синоніми - протеїни, пептиди
📌складаються з амінокислот (будівельні цеглинки білків)
📌містять азот
📌немає депо в організмі (немає місця в організмі, де б вони відкладалися)
Білки при термічній обробці втрачають свою структуру і перестають виконувати свої функції.
ЯКА КОРИСТЬ ВІД ВЖИВАННЯ БІЛКОВОЇ ЇЖІ?
🟠надає нам енергію – при окисленні 1 г білка виділяється 17,2 кДж енергії
🟠забезпечують здатність м'язів до скорочення
🟠переносить кисень, жирні кислоти та інше
🟠підтримують структуру шкіри, нігтів, волосся
🟠інсулін та глюкагон - гормони підшлункової залози мають білкову структуру
🟠переносять кисень по організму (і не тільки, наприклад при недостатньому вживанні білку вітаміни, ліки не зможуть якісно транспортуватися до кишківника і не принесуть бажаного ефекту)
🟠допомагають згорнутися крові (утворюють тромби)
🟠надають пружності кісткам
ЯКІ ОЗНАКИ НЕСТАЧІ БІЛКУ В НАШОМУ ОРГАНІЗМІ?
✔ загальна слабкість
✔ набряки
✔ біль у м'язах
✔ зниження розумової активності
✔ прогресуюче зниження ваги
✔ ламкість, тьмяність та випадіння волосся
✔ ламкість нігтів
✔ сповільнений ріст у діток
✔ безсоння
✔ сухість і лущення шкіри
✔ порушення роботи ШКТ (тяга до солодкого, здуття живота, закреп, що змінюється діареєю, нудота
Молекули білків скаладаються з будівельних частинок - амінокислот.
ВОНИ Є НЕЗАМІННІ, ЗАМІННІ ТА УМОВНО НЕЗАМІННІ
Незамінні амінокислоти не можуть утворюватися самостійно в людському організмі, тому вони мають поповнюватися в нашому організмі з продуктами харчування.
Їх існує 9.
Травлення білків починається у шлунку, під дією кислого середовища, шлункового соку та різних ферментів. Під їхньою дією білки починають розщеплюватися і це може зайняти декілька годин.
Далі білки потрапляють у дванадцятипалу кишку, де зустрічаються з іншим рН та ферментами пептидазами (фермент підшлункової залози, який розщеплює білок).
ВАЖЛИВО❗️
Якщо виникають проблеми зі шлунком або спостерігається переїдання білком, частина амінокислот та неперетравлених білків потрапляє до товстого кишечника, де вони піддаються впливу кишкової мікрофлори. Це може призводити до появи неприємного запаху фекалій, що зумовлено продуктами розпаду амінокислот. Якщо раніше такого запаху не було, а тепер він з'являється...
ЦЕ МОЖЕ СВІДЧИТИ ПРО ТЕ, ЩО БІЛОК НЕ ЗАСВОЮЄТЬСЯ ПОВНІСТЮ.
СКІЛЬКИ З'ЇДАТИ БІЛКУ?
3 різних джерел середня доза становить від 0,8 до 1,2г/кг. Для літніх людей білку треба споживати не менше 1г/кг (тобто є потреба в збільшенні білкової їжі).
ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ НАВІТЬ БІЛЬШЕ – В СЕРЕДНЬОМУ 1,2-1,5Г/КГ
НАЙБІЛЬШЕ БІЛКА ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ В
• рибі
• яйцях
• молоці
• нежирному м'ясі
РОСЛИННІ ДЖЕРЕЛА БІЛКУ
• тофу
• насіння гарбуза
• нут
• шпинат
• червона квасоля
• арахісова паста
• біла квасоля
• мигдаль
• насіння кіноа
• кунжут
• насіння льону
• соя
А яким білкам Ви надаєте перевагу?