google-play Про проект Згода користувача Політика конфіденційності

Неперетравлена їжа в калі

Бакшеєва Анна
Оригінал допису

Певно, кожен з нас хоча б раз у житті бачив рештки їжі у калі. Це може насторожувати. Тож, давайте спробуємо розібратися...

Чи може це бути нормою?

Коли треба йти до лікаря?

Більшість пацієнтів вважає, що поява шматочків їжі у калі є ознакою поганого перетравлення поживних речовин (медичною мовою - мальдигестія)

Мальдигестія - це порушення перетравлення нутрієнтів (білки/жири/вуглеводи), тобто розщеплення їх на менші молекули (глюкоза, амінокислоти, вільні жирні кислоти), які потім будуть всмоктуватися у кишківнику.

Причин мальдигестії може бути купа, починаючи від недостатності ферментів підшлункової залози до непереносимості лактози.

В нормі здорова людина може періодично бачити залишки неперетравленої рослинної їжі і винуватиця тут - клітковина.

Клітковина - це особливий тип вуглеводів, які не здатен розщепити організм людини. Перетравленням клітковини займаються бактерії у товстій кишці.

Тож, якщо з'їсти забагато грубої клітковини, як от кукурудза, насіння, шкірки з овочів та фруктів, то можна побачити як вони покидають наш організм разом із калом у первинному вигляді.

Іншою причиною може бути недостатня механічна обробка їжі, а саме швидкий прийом їжі і погане жування.

То коли варто звернутися до лікаря?

🔴діарея (рідкий стул більше 3р на добу) 

🔴об'ємний кал, що погано змивається

🔴болі у животі, здуття, бурчання

🔴ви втрачаєте вагу, хоча їсте достатньо

🔴маєте загальну слабкість, втому, сонливість

🔴випадіння волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри

🔴нерегулярний менструальний цикл 

🔴маєте підтверджені дефіцити вітамінів/ мікроелементів