Певно, кожен з нас хоча б раз у житті бачив рештки їжі у калі. Це може насторожувати. Тож, давайте спробуємо розібратися...
Чи може це бути нормою?
Коли треба йти до лікаря?
Більшість пацієнтів вважає, що поява шматочків їжі у калі є ознакою поганого перетравлення поживних речовин (медичною мовою - мальдигестія)
Мальдигестія - це порушення перетравлення нутрієнтів (білки/жири/вуглеводи), тобто розщеплення їх на менші молекули (глюкоза, амінокислоти, вільні жирні кислоти), які потім будуть всмоктуватися у кишківнику.
Причин мальдигестії може бути купа, починаючи від недостатності ферментів підшлункової залози до непереносимості лактози.
В нормі здорова людина може періодично бачити залишки неперетравленої рослинної їжі і винуватиця тут - клітковина.
Клітковина - це особливий тип вуглеводів, які не здатен розщепити організм людини. Перетравленням клітковини займаються бактерії у товстій кишці.
Тож, якщо з'їсти забагато грубої клітковини, як от кукурудза, насіння, шкірки з овочів та фруктів, то можна побачити як вони покидають наш організм разом із калом у первинному вигляді.
Іншою причиною може бути недостатня механічна обробка їжі, а саме швидкий прийом їжі і погане жування.
То коли варто звернутися до лікаря?
🔴діарея (рідкий стул більше 3р на добу)
🔴об'ємний кал, що погано змивається
🔴болі у животі, здуття, бурчання
🔴ви втрачаєте вагу, хоча їсте достатньо
🔴маєте загальну слабкість, втому, сонливість
🔴випадіння волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри
🔴нерегулярний менструальний цикл
🔴маєте підтверджені дефіцити вітамінів/ мікроелементів